DE KUNST VAN HET KIJKEN

 

 

KUNSTHISTORISCHE STIJLEN LEREN KENNEN

 

Kunst na WOI tot Cobra
Is dit kunst? Zo ja, waarom? Dit zijn vragen die tijdens het Colloquium moderne kunst worden gesteld én beantwoord. Moderne en hedendaagse kunst zijn lastiger te duiden dan kunst uit voorgaande periodes. Door algemene tendensen te volgen vanaf het begin van de moderne kunst tot aan nu, gaat stap voor stap een wereld voor u open. Een zwart vierkant of haai op sterk water: de moderne kunst kent voortaan geen geheimen meer voor u.
 
Het Colloquium moderne kunst bestaat uit vier semesters. Wij raden u aan de semesters chronologisch te volgen, maar u kunt zich natuurlijk ook voor een los semester inschrijven. Er worden geen examens afgenomen, maar na het vierde semester ontvangt u een getuigschrift van deelname (hieraan zijn geen wettelijke rechten verbonden).

 

(Afbeelding: Egyptisch relief - Stele of Zezen-nakht, ca. 2000 BCE. Toledo Museum of Art .)

 

 

Wat is het verschil tussen Griekse en Romeinse beelden? Waarom wordt Rembrandt tot de barok gerekend? Uit welke tijd stamt het Mauritshuis? Behoort Berlage nu wel of niet tot de Amsterdamse School? Elke kunstliefhebber wil graag dateren, maar weet ook dat dit niet altijd eenvoudig is. Want stijlen lopen door elkaar en sommige kenmerken worden vrolijk hergebruikt. Help! Geen nood, de Colleges De kunst van het kijken maakt een eind aan de meest voorkomende stijl twijfels.

Egyptisch, Grieks, Romeins, romaans, gotisch, renaissance, barok, rococo en art nouveau: uw docent leert u van elke kunsthistorische periode de voornaamste kenmerken herkennen, zodat de puzzelstukjes van de algehele kunstgeschiedenis op hun plaats vallen. De handvatten die u tijdens deze reeks krijgt aangereikt komen van pas in binnen- en buitenland, tijdens stadswandelingen en museumbezoek

(Afbeelding: Links: Kabinet, ca. 1755 - ca.1765, Rijksmuseum Amsterdam |
Rechts: Verzamelaarskabinet, ca. 1650 - ca. 1675, Rijksmuseum Amsterdam
)


 

 

DE VOLGENDE COLLEGEREEKS - DE KUNST VAN HET KIJKEN - VAN 10 COLLEGES IN DE GROTE ZAAL:

 

DATUM:   WOENSDAG 23 SEPTEMBER T/M

                WOENSDAG 9 DECEMBER 2020

TIJD:       13:30 - 15:30

 

 

Inschrijven? https://www.vrijeacademie.nl/ons-aanbod/colleges-de-kunst-van-het-kijken/