COLLegereeks Europa in de Middeleeuwen

Van Karel de Grote tot Ridder Maximiliaan

Het Jozefraam in de Kathedraal van Chartres/ Abdijkerk St. Michaël, Hildesheim

Wat weet u van het Heilige Roomse Rijk? Kent u het verschil tussen Karolingische en Ottoonse kunst? Heeft u onthouden wanneer de gotiek begon? Waar kwam Maarten Luther ook weer tegen in opstand? Kortom, hoe levend is uw kennis van de middeleeuwen?
 

Martijn Pieters keek met een frisse blik naar dit historische tijdvak en stelde een reeks samen die een overlap met andere reeksen zo veel mogelijk vermijdt.
 
Geografisch gezien beperkt de stof zich tot het Heilige Roomse Rijk, dat wil zeggen Centraal- en Noordwest-Europa. En de behandelde periode loopt van 800 tot 1519, zeg maar van Karel de Grote tot en met de 'laatste ridder' keizer Maximiliaan, inclusief Luthers protest en de dood van Jeroen Bosch

10 hoorcolleges/Incl. digitale syllabus

Bijbel van Bernward, 1000-1010, Dom- und Diözesanmuseum, Hildesheim/ Karelsbuste © Domkapitel Aken. Foto: Andreas Herrmann
 

De tussenliggende eeuwen worden beschreven en geïllustreerd aan de hand van verluchte boeken, wandtapijten, edelsmeedkunst, altaarstukken, glas-in-loodvensters, ivoorsnijwerk, heiligenbeelden en de eerste olieverfschilderijen van de Vlaamse Primitieven. Zo komt een periode tot leven die vormend is geweest voor het huidige Europa. Deelnemers aan deze reeks vijzelen hun kennis op en vullen die in ruime mate aan.

 

De collegereeks Europa in de Middeleeuwen vindt plaats van maandagmiddag 25 september 2017 tot en met maandagmiddag 11 december 2017 van 15:00 uur tot 17:00 uur in de Grote zaal van De Meerpaal. De collegereeks bestaat uit 10 hoorcolleges. Docent: Kunsthistoricus MA Myrthe Hebinck.

 

Inschrijven? vrijeacademie.nl/5723/uitgebreid-zoeken/collegereeks-europa-in-de-middeleeuwen/