Collegereeks Geschiedenis van de opera
 

Grote verhalen, passionele emoties, geniale muziek

                                                        Gioacchino Rossini                lya Repin, Portret van vriend en componist Modest Mussorgsky, 1881
 

Opera is een kunstvorm die als geen ander onze emoties aanspreekt. Opera combineert toneeldrama met zang en instrumentale muziek.
In een perfecte opera zijn deze elementen met elkaar in evenwicht. Niet altijd werd deze balans gevonden, er zijn opera’s waarbij woorden zwaarder wegen dan de muziek en andersom delft het drama soms het onderspit door de aandacht voor het bel canto. In sommige tijden ging men naar het theater voor decor en kostuum of om te socializen waarbij opera als achtergrond muziek diende. Tegenwoordig laten we ons overrompelen door de muziek en het verhaal. Opera kan je roeren. Muziekhistoricus Joop van Velzen neemt u in tien colleges mee van de oudste opera’s tot aan moderne composities. U hoort de welbekende namen en welbekende melodieën en leert deze in de juiste tijd te plaatsen door veel te luisteren en te kijken! 
10 hoorcolleges 

 
 
Tijdens de 10 colleges komen meesterwerken voorbij van Giacchino Rossini, Gaetano Donizetti, Vincenzo Bellini, Giuseppe Verdi, van Franse componisten als Camille Saint-Saens, Jules Massenet en George Bizet en, tenslotte, ook van Carl Maria von Weber en, uiteraard, Richard Wagner! Vervolgens grote Russische opera’s, zoals bijvoorbeeld ‘Roeslan en Ludmilla’ van Mikhail Glinka en “Boris Godoenov” van Modest Moessorgski. De laatste bijdrage sluit dan af met de 20e-eeuwse meesterlijke opera’s van Giacomo Puccini en Richard Strauss, maar refereert tevens aan moderne composities van bijvoorbeeld Igor Stravinsky, Sergej Prokovjef, Benjamin Britten en Hans Werner Henze.

Inhoud programma:

  • Met het ‘Dramma per Musica’ ontstaat de opera
  • De opera in de Barok
  • Van Christoph Willibald von Gluck tot en met Wolfgang Amadeus Mozart: een eerste bloeiperiode van de opera!
  • De gouden eeuw van de Italiaanse Opera
  • De Duitse romantische opera
  • De opera uit het 19de eeuwse Frankrijk
  • Andere nationale opera’s
  • Laat 19de eeuw-vroeg 20ste eeuw ‘Intermezzo’
  • Opera en populair muziektheater
  • Opera ‘springlevend’ in de 20ste en 21ste eeuw
 
 
De collegereeks Geschiedenis van de opera vindt plaats van maandag 27 maart 2017 tot en met vrijdag 19 juni 2017 van 15:00 uur tot 17:00 uur, in de Grote zaal van De Meerpaal. Docent: Muziekhistoricus M.A./M.Sc. Joop van Velzen
 

Inschrijven? vrijeacademie.nl/7190/uitgebreid-zoeken/collegereeks-geschiedenis-van-de-opera/