COLLEGEREEKS Het Nabije oosten

Beschavingen die zichzelf de geschiedenis in schreven

De leeuwenjacht, een reliëf van het Noordelijke Paleis van Ashurbanipal, Nineveh (Irak), ca. 645 v. Chr., British Museum, Londen/ Ishtar Gate, Pergamon Museum, Berlijn, foto: Rictor Norton & David Allen, 2006 (via Flickr Photo Sharing)
 

Het ‘Nabije Oosten’ is een term die door archeologen en historici wordt gebruikt om de restanten van het Ottomaanse Rijk aan te duiden. In deze collegereeks gaat u nog veel verder terug in de tijd en maakt u via archeologische geschriften kennis met vijf beschavingen van het oude Nabije Oosten. In vijf hoorcolleges maakt u kennis met de Summeriërs, de Babyloniërs, de Mittani, de Hettieten en de Assyriërs.

6 hoorcolleges en 1 excursie/ Incl. digitale syllabus.

Reliëf uit het paleis van Sargon II in Khorsabad, 725-705 v. Chr., Oriental Intitute Museum, University of Chicago/ Poort uit het paleis van Sargon II in Khorsabad, Musée du Louvre, Parijs, foto: Jean-Christophe Benoist (via Wikimedia Commons)
 

  • Tijdens de collegereeks maakt u kennis met de Summeriërs, die in spijkerschrift schreven en onder meer het beroemde Gilgamesj-verhaal nalieten.
  • Met de Babyloniërs en hun koning Hammurabi die al rond ca. 1760 v. Chr. hun wetten optekenden.
  • Met de Mittani, die in het huidige Syrië en zuiden van Turkije leefden en weliswaar geen teksten nalieten, maar wel veel vijanden maakten die over hen schreven.
  • Met de Hettieten, die in het tweede millennium voor Christus het machtigste volk van Anatolië waren en onder meer brieven schreven met de oude Egyptenaren.
  • En met de Assyriërs, die over een gebied van Irak tot Egypte heersten en in hun geschriften opschepten over de macht van hun koning.

Tot slot bezoekt u tijdens de excursie samen de tentoonstelling over Nineveh in het Rijksmuseum van Oudheden.

Oeroude oorlogsverslagen, mythen en flarden van dagelijks leven brengen het oude Nabije Oosten aanzienlijk dichterbij. Schrijf u in voor deze bijzondere collegereeks door archeologe Diana de Wild!

 

De collegereeks Het Nabije Oosten vindt plaats van zaterdagochtend 4 november tot en met zaterdagochtend 16 december 2017 van 10:00 uur tot 12:00 uur in de Grote zaal van De Meerpaal. De collegereeks bestaat uit 6 hoorcolleges en een excursie. Docent: Klassiek archeologe, Drs. Diana de Wild.

 

 

Inschrijven? vrijeacademie.nl/7261/uitgebreid-zoeken/collegereeks-het-nabije-oosten/ 

  •