Studiedag Geschiedenis van de opera.

Himmelhoch jauchzend, zum Tode betrübt.

 

Muziekhistoricus Joop van Velzen galoppeert met u door de geschiedenis van de opera. Aan de hand van luister– en kijkfragmenten laat hij u tijdens de studiedag kennismaken met de grote verhalen, passionele emoties, schitterende muziek, prachtige decors en het levensechte acteerwerk van de grootste operaklassiekers van 1600 tot nu.

 


 

De dag begint met de Florentijnse componist en zanger Jacopo Peri, die in 1598 het dramatische gedicht Dafne van Ottavio Rinuccini op muziek zet, en met Claudio Monteverdi, die met L'Orfeo en andere baanbrekende werken een compleet nieuwe kunstvorm neerzet. Na hem brengen Gluck, Händel en natuurlijk Mozart belangrijke vernieuwingen aan.
 


 

Het ijzeren opera-repertoire ontstaat echter in de negentiende eeuw. Bijpassende fragmenten komen uit opera's van onder meer Rossini, Donizetti, Verdi, Saint-Sans, Bizet en uiteraard Wagner! Ook de grote Russische opera’s horen in het overzicht thuis, zoals Roeslan en Ludmilla van Glinka en Boris Godoenov van Moessorgski.

De bloemlezing besluit met twintigste-eeuwse meesterwerken van Puccini en Strauss, en met het meer moderne werk van Stravinsky, Prokovjef, Britten en Henze. Na deze dag bent u liefhebber voor het leven.
 


De studiedag vindt plaats op zaterdag 3 december van 10:30 uur tot 16:15 uur, in de Grote zaal van De Meerpaal.


Docent: Muziekhistoricus M.A./M.Sc. Joop van Velzen 


 

Inschrijven? www.vrijeacademie.nl/5852/uitgebreid-zoeken/studiedag-geschiedenis-van-de-opera/