MODERNE KUNST

 

 

DE CANON VAN DE TWINTIGSTE EEUW

 

Kunst na WOI tot Cobra
Is dit kunst? Zo ja, waarom? Dit zijn vragen die tijdens het Colloquium moderne kunst worden gesteld én beantwoord. Moderne en hedendaagse kunst zijn lastiger te duiden dan kunst uit voorgaande periodes. Door algemene tendensen te volgen vanaf het begin van de moderne kunst tot aan nu, gaat stap voor stap een wereld voor u open. Een zwart vierkant of haai op sterk water: de moderne kunst kent voortaan geen geheimen meer voor u.
 
Het Colloquium moderne kunst bestaat uit vier semesters. Wij raden u aan de semesters chronologisch te volgen, maar u kunt zich natuurlijk ook voor een los semester inschrijven. Er worden geen examens afgenomen, maar na het vierde semester ontvangt u een getuigschrift van deelname (hieraan zijn geen wettelijke rechten verbonden).

 

(Afbeelding:Paul Gauguin, Het visioen na de preek, 1888, National Gallery of Scotland, Edinburgh.)

 

 

Rond 1880 slaan de kunsten op hol. Diverse stromingen verdringen elkaar aan de poort van de nieuwe eeuw. Een turbulente eeuw, waarin revoluties woeden op het wereldtoneel en in de kunst. De eeuw van een eindeloze reeks ismes, elk met een eigen kijk op de aard en het uiterlijk van kunst. Wie bepalen het verloop van de kunstgeschiedenis? Wie zijn de smaakmakers van deze onstuimige eeuw? In tien hoorcolleges worden de belangrijkste stromingen, kunstenaars en kunstwerken van de afgelopen 125 jaar belicht. U ziet hoe de waarneembare werkelijkheid verdwijnt, hoe de avant-garde de gevestigde orde wordt en hoe het centrum van de kunst naar New York verhuist. De collegestof reikt van het postimpressionisme van eind negentiende eeuw tot aan de multiculturele kunst aan het eind van de twintigste eeuw. Alle grote namen uit alle beeldende disciplines komen voorbij. Van Rodin tot Man Ray en van Rothko tot Kapoor. Deze collegereeks is de ideale introductie op de kunstcanon van de twintigste eeuw.

(Afbeelding: Salvador Dalí, The Persistence of Memory, 1931. Museum of Modern Art, New York)


 

 

DE VOLGENDE COLLEGEREEKS - MODERNE KUNST - VAN 10 COLLEGES IN DE GROTE ZAAL:

 

DATUM:   WOENSDAG 23 SEPTEMBER T/M

                WOENSDAG 9 DECEMBER 2020

TIJD:       20:00 - 22:00

 

 

Inschrijven? https://www.vrijeacademie.nl/ons-aanbod/colleges-moderne-kunst/